VSG Sportcongres: 75 jaar Sport in Nederland
| 13 keer gelezenVeel leden van sportief Nederland waren afgelopen week aanwezig bij het jaarlijkse sportcongres van het VSG (Vereniging Sport en Gemeenten). Een organisatie die beleid ondersteunt van het Ministerie van VWS, waarbij ook bijna elke gemeente in Nederland is aangesloten. Speciaal dit jaar het 75-jarig bestaan van de georganiseerde sport in Nederland, met als speciale gast: staatsecretaris van Sport Vincent Karremans.
Het sportcongres was ruwweg opgedeeld in drie delen: Een terugblik met sporthistoricus Jurryt van de Vooren, stilstaan bij de huidige status van sport door hoogleraar Maarten van Bottenburg om vervolgens met zijn allen in workshops te duiken om verder vorm te geven aan Sport en Bewegen. Een belangrijke wijziging afgelopen jaren, we spreken niet meer alleen van Sport, maar van Sport en Bewegen.
Historicus Jurryt van de Vooren startte de sessie met een aantal nu niet meer voorstelbare stellingen. Hierin duidelijk dat gemeenten een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van sportaccommodaties, bijna tegen het burgerlijk ongehoorzame af werden er sporthallen gebouwd. Ook de deelname van vrouwen en medeburgers met een beperking is fors veranderd. Van Bottenburg kwam met de introductie van gezondheid en vitaliteit binnen het domein Sport en Bewegen, verder de ontwikkeling van georganiseerde sport maar ook van het individueel sporten. Zijn stelling: “We zijn het sportiefste land van de wereld”, werd met een aantal cijfers onderbouwd. Denk bijvoorbeeld aan de (fiets-)infrastructuur die Nederland kent en de koppeling van topsport aan breedtesport. In Nederland sporten er 9,5 miljoen mensen, daarvan is 91% tevreden over de sportdeelname. Uiteraard zijn er zwakke plekken in de dijk: aandacht voor bewegingsonderwijs en het verder ontwikkelen van multifunctionele sportinfrastructuur. Zo is er een grote druk op de (vaak beperkte) openbare ruimte. Voor de toekomst is een goede sportinfrastructuur een voorwaarde. Ook de Sportwet werd genoemd als nodig om de doelen te halen. Een stukje ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ van gemeenten is in gepaste vorm altijd welkom. Ter gelegenheid van 75-jaar VSG zijn de verhalen van Jurryt van de Vooren, Maarten van Bottumburg en Hugo van der Poel, gebundeld in een (prettig leesbaar) boek.
Bekendmaking was dat VSG-voorzitter Lucas Bolsius (burgermeester gemeente Amersfoort) de hamer na 12 jaar heeft overgedragen aan Michel Bezuijen (burgemeester gemeente Zoetermeer). Ander formeel moment wat het stil staan bij de 75-jarige VSG door staatsecretaris Vincent Karremans.
Terug