×

IM: Frans Somers overleden (77)

Frans2.jpg

IM: Frans Somers overleden (77)

Algemeen | | 217 keer gelezen

Op 16 februari (zijn geboortedag) is op 77 jarige leeftijd Frans Somers overleden. Frans was actief op diverse platforms voor Sport en Bewegen in Zuidoost. Zo was Frans vanaf 2017 actief als coach voor het beweegprogramma van het stadsdeel Zuidoost voor de buurtvereniging Nellestein. Na een pilot eind 2017 is Frans met een groep buurtbewoners op dinsdag actief geweest. Daarnaast is Frans met een aantal andere sportaanbieders begin 2022 gestart met een seniorenprogramma (55+) in Zuidoost. Vanuit deze programma's ook voor stichting Toekomst en Talent. Het specifieke van Frans was de ontspannen sfeer. Frans had een gemoedelijke invalshoek en wist met een aantal creatieve bewegingsvormen elke deelnemer een gelukkig gevoel te geven. Het bewegen was plezierig bij Frans.

Met weinig woorden wist Frans vorm te geven aan een programma. Met zijn schat aan ervaring en deskundigheid was er voor elke deelnemer een passende bewegingsvorm. Frans was één van de eerste deelnemers aan de training LSR (Leider Sportieve Recreatie). Een cursus die vanuit het stadsdeel Zuidoost afgelopen jaren is aangeboden. Vanuit de LSR-training werd Frans (via Harry Supheert) gekoppeld aan de bewonersgroep in Nellestein. En zo later weer aan het Seniorenproject (55+) voor Zuidoost. Frans bleef altijd leergiering om zijn kennis te vergroten om dit weer toe te passen in de beweegprogramma’s.

In 2021 kreeg Frans de Amsterdamse Heldenspeld. Bij de uitreiking door portefeuillehouder Jakob Wedemeijer kreeg Frans de volgende woorden mee: “Frans geeft al vier jaar conditietraining aan bewoners. Iedere dinsdag staat hij in het park in Nellestein klaar om in weer en wind training te geven aan een groep van ongeveer 20 deelnemers. Frans volgde zelf de opleiding LSR voor senioren, is altijd betrokken en bevlogen, en activeert leeftijdsgenoten om lekker te blijven bewegen”.

Afgelopen jaar (2023) kende diepte- en hoogtepunten. Zo was eerder een medische ingreep nodig, en nadat deze voorspoedig was verlopen, volgende een hele mooie trouwerij met zijn geliefde Ariena. Een letterlijk en figuurlijk warm moment afgelopen zomer. Een paar weken geleden voelde Frans zich niet lekker. Moest zich afmelden voor de opening van het Sportloket Zuidoost, waar hij notabene nog door de LSR-trainer werd benoemd als een voorbeeld beweegcoach vanuit de LSR-cursus. Zelfs een vergadering voor de invulling voor de Seniorensport werd daarop vanuit zijn huis nog gedaan, maar Frans was stilletjes. Bleek uiteindelijk ongeneeslijk ziek en verloor snel zijn krachten en energie. Zijn verjaardag, vrijdag 16 februari, was zijn laatste dag dit in het bijzijn van zijn geliefde vrouw Ariena.

Wij verliezen in Frans een bewogen en warm mens. Iemand met liefde en aandacht voor de ander. Een man bij wie sporten en bewegen een plezier was om te doen. We hadden nog zo veel plannen. Onze gedachten en condoleances gaan naar Ariena en zijn andere geliefden. Frans was een prachtmens. Heel veel sterkte.


Terug

Contact

Heeft u tips, nieuws, andere informatie of een foutje gezien? Geef het dan gerust door!

...

Stichting Toekomst en Talent is sinds 1974 actief in Amsterdam Zuidoost. In eerste instantie als belangenbehartiger voor de sportverenigingen van sportpark de Toekomst, vanaf 2012 als maatschappelijk georiënteerd partner voor sportieve gezonde ontmoetingen in Zuidoost.