×

Column: Professionalisering sport in Zuidoost

41cb505b-56f1-459c-8888-2ce8f7c73ddd_image2106843053185558669.jpg

Column: Professionalisering sport in Zuidoost

Algemeen | | 41 keer gelezen

Afgelopen jaren is er vanuit het NOC*NSF, maar ook door diverse gemeenten, waaronder de gemeente Amsterdam, onderzoek gedaan en pilot gedraaid met professionalisering van de sport. Tijdens de presentatie ‘Professionalisering van de Breedtesport’ (sessie in congrescentrum Papendal, juni 2024) is daar door onderzoekers en ervaringsdeskundigen verder vorm aan gegeven. Goed is dat ook in Amsterdam Zuidoost mede wordt bijgedragen aan de professionalisering van de breedtesport.

Het inzetten van een Verenigingsmanager in een sportvereniging wordt gezien als een vorm van professionalisering in de sport. De Verenigingsmanager is de professional met een eigen functieprofiel en CAO, voor deze professionals is er een Toolkit met handvaten om de rol te doen. Een rol die in de praktijk goed uitvoerbaar is naast het werk van de vrijwilligers, die vaak in hun eigen tempo de klussen klaren. Om de Verenigingsmanager goed naast de vrijwilligers te laten functioneren is een voorwaarde is een scherpe taakstelling vanuit het bestuur nodig richting Vrijwilligersmanager.

De Verenigingsmanager wordt in eerste instantie ingezet om het sportaanbod van een vereniging te continueren. Belangrijke neventaak is de aanwas van nieuwe leden en vrijwilligers realiseren. Het hogere doel is hierbij de landelijke Sportagenda 2032, waarbij we in 2032 12 miljoen mensen nodig hebben die minimaal 3x per week sporten, daarbij ook dat 80% van de jeugd sport en hierbij plezier heeft. Sportverenigingen zijn een belangrijke partner om deze doelstellingen te realiseren, continuering en groei van deze verenigingen heeft zowel een landelijk als gemeentelijk belang.

De Breedtesport kent een aantal pijlers om de sportdeelname de inspireren en te activeren:

·         Pijler 1: Passend aanbod (vooral ook uitval bij jeugd voorkomen).

·         Pijler 2: Vitale clubs met bekwaam kader.

·         Pijler 3: Ruimte voor voldoende sportaccommodaties.

·         Pijler 4: Inclusief, veilig en gezond sportaanbod, het ‘Thuis voelen” karakter.

Belangrijke elementen hierbij:

·         Executiekracht (van sportaanbod op lokaal niveau).

·         Voldoende capaciteit in de toekomst.

·         Pijlers (aan)passen binnen de context van de sportvereniging.

·         De sportprofessional is de aanvulling op de vrijwilligers.

·         Samenwerkingsverbanden realiseren.

Ervaring is dat het opdrachtgeverschap voor de professional in de regel bij de sportclub ligt. Vooral in startsituaties is er sprake van een cofinanciering tussen sportclub en gemeente. Insteek is dat de club een eigen profiel maakt voor de Verenigingsmanager en uiteindelijk goed werkgeverschap biedt.

Bij het borgen van continuïteit is het coachen en ondersteunen van trainers en andere vrijwilligers erg belangrijk. Samenwerkingsverbanden kunnen op maat van de sportclub worden aangegaan. Van een model van cofinanciering zal in de loop van de jaren worden overgegaan naar zelffinanciering. De professional die zichzelf terugverdient.

In Zuidoost zijn drie sportverenigingen betrokken bij het opzetten en ervaren van professionalisering van de sport. Een zwemvereniging is als een van de partners actief. En bij twee voetbalverenigingen zitten de Verenigingsmanagers in de startfase, om komend seizoen in ieder geval continuïteit te waarborgen, de besturen te ondersteunen bij het realiseren van de doelstelling van de vereniging, en daarbij ook vooral vorming en werving van vrijwilligers en dit voor leden, dit veelal via te koppelen maatschappelijke projecten (de samenwerkingsverbanden). Daarbij niet te vergeten dat vrijwilligers steeds professioneler worden.


Terug

Contact

Heeft u tips, nieuws, andere informatie of een foutje gezien? Geef het dan gerust door!

...

Stichting Toekomst en Talent is sinds 1974 actief in Amsterdam Zuidoost. In eerste instantie als belangenbehartiger voor de sportverenigingen van sportpark de Toekomst, vanaf 2012 als maatschappelijk georiënteerd partner voor sportieve gezonde ontmoetingen in Zuidoost.