15 jan

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

“Een prachtige avond” en “Dit moeten we vaker doen in Zuidoost”, dan waren de reacties na afloop van het 1e literaire Ajax Sportcafé in New Metropolis Zuidoost, een dependance van Pakhuis de Zwijger op het Bijlmerplein. De Ajax volgers waren massaal opgekomen op dit initiatief, en zij die er waren hadden deze woensdagavond een goede keuze gemaakt. Verhalen van Ajax spreken aan, zijn goed deelbaar, en het mooie is iedereen heeft wel een verhaal over Ajax. Ajax leeft, zeker in Amsterdam Zuidoost.

Voor de persoon die van sportieve ontmoetingen houdt is het zwaar googlen om activiteiten te vinden met een link tussen Sport en Zuidoost. Zuidoost ontmoet graag, en deelt met liefde haar verhaal. Het missen van Nieuwjaarsrecepties bij sportverenigingen, en zeker het ontbreken van de fameuze Nieuwjaarsrecepties van het stadsdeel Zuidoost, zijn een aderlating voor het stadsdeel. Daarom is dit initiatief van Pakhuis de Zwijger erg welkom. En dat bleek, de bovenzaal van de voormalige Intertoys van het Bijlmerplein was afgeladen vol. Liefhebbers van ontmoeting, van sport, verhalen delen, maar vooral ook van Ajax verhalen.

De band van Zuidoost met Sport is al zolang de wijk (lees: Bijlmer) bestaat. Evenzo de link tussen Ajax en Zuidoost. De fietspaden vanuit Zuidoost richting stadion De Meer, werden steeds drukker met fietsers hoe dichter je stadion De Meer naderde. Zuidoost fietste uit. Dat was evenzo voor de metroreizigers. Reizen uit Gein of Gaasperdam, bij Amstel overstappen, de bus naar de Kruislaan en dan bij de massa aansluiten op de Middenweg richting stadion. Zuidoost en Ajax, dicht bij elkaar. Met de komst in 1995 naar de Amsterdam ArenA, maar zeker ook sportpark De Toekomst is de band alleen maar sterker geworden, diverse projecten zijn er door Ajax gedaan in Zuidoost.

De programmering van Pakhuis de Zwijger was interessant. Een heerlijk vertellende host zijnde Rocky Hehakaija, die de volle zaal volop interactief betrok bij de verhalen over Ajax. Daarnaast Ajax fotograaf Louis van der Vuurst, boekenschrijver Menno Pot en spoken word- artiest Luan Buleshkaj. En vooral dus een actief acterende zaal.

Louis van der Vuurst was maar liefst 33 jaar de huis-fotograaf van Ajax. In zijn begin jaren als freelancer, maar al snel als werknemer van Ajax. Volgens Louis de eerste huisfotograaf van een voetbalvereniging, bij een aantal verenigingen heet dat 1e fotograaf. Louis is eind 2019 met pensioen gegaan, dit gepaard gaand met een prachtig afscheidsfeest en de presentatie van zijn fotoboek. Veel oud-Ajacieden waren aanwezig op zijn afscheid, en notabene Davy Klaassen had maar liefst 600 km gereden om de handen te schudden. Kenmerk van Louis is zijn betrouwbaarheid. Geen foto’s voor de roddelpers, maar alleen een discrete afhandeling. Alle foto’s zijn geschoten voor Ajax, en dus ook eigendom van Ajax.  Naamgenoot Louis van Gaal was een van de meest aansprekende persoonlijkheden. Die bovenal respect had voor het vakmanschap van van der Vuurst. Uiteraard is er de afgelopen jaren veel veranderd. Waar je vroeger van een wc een donkere kamer moest maken om nog een foto over te zenden, schiet je tegenwoordig een paar honderd foto’s per minuut en die zijn dan direct online. Tevens is door de opkomst van Social Media veel veranderd. Toch blijft het vakwerk. Attentie voor de omgeving, voor kleur, daar let de echte fotograaf op. Louis had een vaste positie in het stadion, die de meeste voetballers wel wisten. Bij een doelpunt werd er richting Louis gelopen, zodat Louis in de meeste gevallen de mooiste juichfoto’s had.

Menno Pot is als vaste supporter van Ajax doorgegroeid naar voetbalschrijver. Zeer bekend is zijn boek Vak 127, maar Menno heeft als Parool columnist meerdere boeken geschreven. Menno ziet een aantal ontwikkelingen binnen Ajax. Daar waar voorheen vooral gesproken werd over de tijd Cruijff en Keizer, is dankzij de prestaties in 2019 nu sprake van een eigen hoogtepunt als belevend Ajacied. Natuurlijk blijft de tijd van Johan en Piet c.s. in ere, maar ook de huidige generatie heeft een eigen prestatie. De switch naar betere betalingen voor de eigen spelers en inkoop van Tadic en Blind ziet Pot als bepalende switch naar een nieuwe periode. In dit kader ook de marktwerking dat Tadic en Blind spelers als de Jong en De Ligt beter hebben gemaakt en daarbij de marktwaarde. Een visie die werkt aldus de schrijver. Uiteraard is er een link tussen de prestaties van Ajax en de verkoop van het boek. Ook in Zuidoost is dat duidelijk merkbaar. In de jaren dat Ajax kampioen werd, was het altijd drukker met inschrijvingen bij de voetbalverenigingen in Zuidoost. De verbinding tussen Zuidoost en Ajax heeft Pot langzaam zien groeien. Waar Ajax altijd de club was van de grijze regenjassen, is Ajax, dankzij ook de voetballers uit de Bijlmer. Langzaam verkleurd in de ArenA. Ook jongens als Ziyech en Mazraoui doen de bezetting van het stadion veranderen. Ajax is meer een beeld geworden van Amsterdam. De progressiviteit van Amsterdam, is duidelijk overgeslagen op Ajax. Ajax is een progressieve club. Net als vele andere seizoenkaarthouders, en dat was een groot deel van de aanwezigen deze avond, was er wel een twijfel bij Pot over een verlenging van de seizoenkaart. Vooral het 3e en 4e kampioenschap onder leiding van Frank de Boer waren niet de jaren met het mooiste voetbal. Uiteindelijk is de trouw aan Ajax toch uitbetaald met een prachtig jaar 2019. Peter Bosz en Ten Hag hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan dit prachtig jaar, aldus Pot.

Naast een balvirtuoos is Luan Buleshkaj een woord virtuoos uit Amsterdam West. Een woord kunstenaar. Luan had een Ajax-rap voorbereid. Fantastisch opvolging van een verscheidenheid aan elementen. Voetballers uit de zware vergetelheid werden verbonden met Ajax-voetballers die met hoofdletters staan geschreven in ons geheugen. De opkomst van die ene Braziliaanse voetballer, die binnen enkele seconden weer met rood mocht vertrekken. En de majestueuze doelpunten makers die bij elke docu terugkomen. Er was een groot applaus voor Luan, die zijn performance in een middag op het papier had gegund.

De zaal had volop vragen voor de hoofdgasten. Host Rocky Hehakaija wist de aanwezigen te verleiden tot vragen als: Wat zijn de mooiste momenten en wat zijn de mooiste foto’s. Uiteraard was er ruimte voor de actualiteit. Zo was er de vraag van een sportvrijwilliger uit Zuidoost hoe er gedacht werd over de shirtsponsoring van Curaçao? Volgens Pot zijn dit soort zaken noodzakelijk om het niveau van Ajax te kunnen continueren de komende jaren.

Al met al een zeer geslaagde ontmoeting. Een onderwerp wat zeker terug gaat komen in de programmering van New Metropolis Zuidoost. Er zijn veel verhalen over Ajax te delen. Er zijn ook vele verhalen van de sport in Zuidoost te delen. 50 jaar Sport in de Bijlmer heeft mooie verhalen opgeleverd. Een enkel verhaal is opgetekend in een boek, maar is er nog veel meer te schrijven en uiteindelijk als verhaal te vertellen. We gaan elkaar vast en zeker zien in het vervolg van verhalen vertellen. Vanuit literair oogpunt of gewoon cultureel en sportief historisch perspectief. Een geslaagd event in Zuidoost. Daar gaan we zeker meer van zien.