13 jun

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off
Eric van der Burg, voormalig wethouder Sport, die afgelopen maart na 32 jaar afscheid nam van de Amsterdamse politiek, heeft zojuist in de Stadsschouwburg van Amsterdam de tiende Penning Sportraad Amsterdam 2019 in ontvangst mogen nemen.

Tijdens zijn dubbele termijn als wethouder promoveerde hij sport naar de eredivisie van de Amsterdamse gemeentepolitiek en toonde zich hiermee zowel een visionair bestuurder als een pragmatisch politicus. Als geboren en grotendeels getogen Amsterdammer wist hij namelijk als geen ander wat sport betekent voor onze stad, voor de opgroeiende jeugd, de samenhang en leefbaarheid in de wijken en de gezondheid van de inwoners. Van de koppelingen die hij als wethouder wist te leggen met andere domeinen als zorg en ruimtelijke ontwikkeling profiteert de stad nog steeds.

Zijn bevlogenheid, persoonlijke betrokkenheid en intrinsieke motivatie – noem het sportieve bezetenheid – werd sterk gevoeld en gewaardeerd in sportend Amsterdam. Het kan volgens de jury niet los gezien worden van alles wat er de afgelopen acht jaar op het gebied van sport in Amsterdam is gebeurd.

De Jury ziet in Eric een onvermoeibare en inspirerende ambassadeur van de Kracht van Sport en van de sportstad Amsterdam. Hij motiveert mensen elkaar te helpen en oog te hebben voor de onopvallende krachten in de stad, en in de sport. Eric gelooft in een Amsterdam waarin iedereen deelneemt en er toe doet. En hij begrijpt als geen ander dat sport een prachtig en effectief instrument is om dit te kunnen realiseren. Dat bleek eens te meer tijdens de uitreiking.

Met de toekenning van de Penning was de voormalig wethouder zeer verheugd, maar hij emotioneerde de aanwezigen en zichzelf toen hij in zijn dankwoord de inzet van de andere genomineerden en in het bijzonder het Friendship Sports Centre roemde. Hij eindigde met de uitspraak richting het Friendship Sports Centre: “deze Penning komt bij jullie te staan!”. Een veelzeggend gebaar van Eric van der Burg.

Over de Penning Sportraad 2019
De Penning Sportraad Amsterdam werd dit jaar voor de tiende maal uitgereikt en is bestemd voor een persoon of instelling die met durf, visie, ambitie en inzet een grote bijdrage heeft geleverd aan de sport in Amsterdam.

De Sportraad Amsterdam ontving bijna dertig inzendingen uit alle delen van Amsterdam. Hieruit zijn door de jury vervolgens vijf zeer bijzondere personen / organisatie genomineerd. Naast Eric van der Burg waren dat: Kees de Vrij: al veertig jaar bevlogen trainer in de Amsterdamse schaats-, wieler- en skeelersport. Icoon en baken voor de Amsterdame studentensport.  De Rookvrije Generatie: initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds dat streeft naar een rookvrije (sport)omgeving voor kinderen.
Friendship Sports Centre: veelzijdig sportcentrum in Amsterdam Noord, volledig uitgerust voor sporters met een beperking. Sven Janssen: aanjager van de wederopstanding van American football en cheerleading club Amsterdam Panthers in Amsterdam Zuidoost.

Met het uitreiken van de Penning spreken we onze waardering uit voor al deze initiatieven alsmede de hoop dat zij als voorbeeld en inspiratiebron dienen voor de vele duizenden Amsterdammers die zich dag in, dag uit inzetten voor de sport in onze stad.

P.S. Ter inspiratie is er een korte compilatie video gemaakt waarin de personen/organisaties die de Penning in voorgaande jaren ontvingen hun ervaringen delen, zie onderstaande video.

Vriendelijke groet,

Ageeth Telleman
Voorzitter Sportraad Amsterdam

10 jaar Penning Sportraad Amsterdam – Compilatie