11 mrt

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

 

De eerste training voor het kampioenschap is afgelopen donderdag geweest. De opkomst was niet erg groot en mogelijk had de vakantie daar iets mee te maken. Komende donderdag, 14 maart, is de tweede training en we hopen op een grotere opkomst. De training is dan weer vanaf 18:45 uur en zal tot 19:15 uur duren.

In elke nieuwsbrief besteden we steeds aandacht aan een paar speciale onderdelen van de schoolzwemkampioenschappen. In deze nieuwsbrief: de slagen en afstanden en het programma.

Slagen:

Alle deelnemers zwemmen twee verschillende slagen; de rugslag en de vrij slag. De rugslag vergt wat meer techniek maar we zullen niet heel erg streng zijn in de beoordeling. Belangrijkste is dat de start niet vanaf het startblok is maar vanuit het water en dat er een intentie is om de hele afstand in rugligging af te leggen. Voor de vrije slag wordt het iets makkelijker. Hoe de deelnemer aan de overkant komt is niet van belang, als hij/zij er maar komt.

Afstanden:

De deelnemers uit de onderbouw en middenbouw (groepen 3 tot en met 6) zwemmen bij de rugslag en de vrije slag 25 meter, dat is een enkele baan. Deelnemers uit de bovenbouw (groep 7 en 8) zwemmen bij beide slagen steeds 50 meter, een keer heen en terug.

Estafette:

Alle deelnemers uit een team (dus NIET de individuele zwemmers) doen ook mee aan beide estafettes. De eerste estafette is 6 banen van 25 meter vrije slag. Elk teamlid zwemt een baan van 25 meter en mag starten als zijn voorganger de wand heeft aangetikt. Het team staat klaar met drie zwemmers aan de ene kant van het bad en drie zwemmers aan de overkant. Dit onderdeel moet volbracht worden om in aanmerking te komen voor de eindoverwinning. Als laatste onderdeel van het programma is er een ludieke estafette. Hoe die ingeregeld gaat worden zullen we op de dag van het kampioenschap bekend maken aan alle deelnemers. Wat we al wel kunnen verklappen is dat het een erg leuke estafette gaat worden, mede dankzij een geweldige sponsor die aan heeft gegeven deze estafette te willen sponsoren.

Inschrijven:

In de volgende nieuwsbrief willen we aandacht besteden aan het inschrijven van de teams en de individuele zwemmers. Houd dat bericht dus in de gaten.

Het hele kampioenschapsprogramma komt er ongeveer zo uit te zien:

 

Progr.
Afstand
Welke bouw
Welke slag
Bijzonderheden
1
6 x 25 meter estafette
Onder-, midden- en bovenbouw
Vrije slag
Alleen teams
2
25 meter
Onderbouw
Vrije slag
Alle onderbouwers
3
25 meter
Middenbouw
Vrije slag
Alle middenbouwers
4
50 meter
Bovenbouw
Vrije slag
Alle bovenbouwers
5
25 meter
Onderbouw
Rugslag
Alle onderbouwers
6
25 meter
Middenbouw
Rugslag
Alle middenbouwers
7
50 meter
Bovenbouw
Rugslag
Alle bovenbouwers
8
Estafette
Onder-, midden- en bovenbouw
Ludieke estafette
Alleen teams
Met spetterende groet,

Organisatie Schoolzwemkampioenschappen Amsterdam Zuidoost.