30 dec

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

50-jaar Bijlmer kende na het weekend van 25/26 november nog een klein toetje: het Championsdiner voor de Topsporters uit Zuidoost. Een weergave van 50-jaar Kampioenen uit de Bijlmer. Rond de 50 oude en huidige Kampioenen waren in de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, vooraf aan het jaarlijkse turngala ‘Touch Of Gold’ in de Ziggo Dome. Zij hadden familie en andere steunpilaren meegenomen, zodat de Ziggo-zaal tot aan de laatste stoel bezet was.

Na een welkomstwoord van de directie van het stadsdeel was het moment daar om terug te blikken op 50-jaar Topsport in de Bijlmer. Een van de mooie voorbeelden is zwemster Enith Brigitha die in 1970 in de Bijlmer kwam, en brons pakte tijdens de Olympische Spelen. Eigenlijk was dit een medaille met een gouden randje, want de Oost-Duitse dames speelden het spel niet helemaal eerlijk, zie hiervoor ook het boek wat Enith heeft uitgegeven: Boek Enith Brigitha.

Oud bestuurder Andro Bottse (o.a. portefeuillehouder Sport) opende zijn presentatie ook met terugkijken, maar zijn rede, of beter visie, is vooral een nieuwe voedingsbodem leggen voor de groei van Talenten uit de Bijlmer naar nieuwe Kampioenen. De kampioenen van de volgende decennia, de talenten van de Toekomst. Daartoe is op initiatief van het stadsdeel Zuidoost (Andro Bottse en Harry Supheert) i.s.m. Stichting Toekomst en Talent, het Sport Talentenfonds Zuidoost opgericht, wat dit jaar reeds in een pilot draaide. Na een lancering van het Sport Talentenfonds bij een van de partners (Sportcentrum Pleizier), is een Beoordelings Commissie opgericht welke de aanvragen gaat behandelen. Dit o.b.v. een aantal vastgestelde criteria, belangrijk is dat de kandidaat nog geen Topsporter is (conform norm NOC*NSF) maar wel degelijk potentie heeft om door te groeien naar Topsporter. Ondertussen hebben reeds 4 sporters een positieve behandeling van de aanvraag gehad, het gaat overigens niet alleen om financiele middelen, maar ook diensten van de partners kunnen worden toegewezen o.b.v. een aanvraag.

Aanvragen voor het Sport Talentenfonds Zuidoost kunnen gedaan worden via: Sport Talentenfondszuidoost

Tot slot van het Championsdiner werd het boek 50-jaar Topsport in de Bijlmer uitgereikt, een boek samengesteld door Bijlmer en Meer.