12 jul

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

door: Marc Hoeben | 12 juli 2018

Back2Basics wil uitgroeien tot een landelijke beweging en daar begint het steeds meer op te lijken. De ambitie is het om de Nederlandse verenigingssport duurzaam te versterken en in die ambitie hebben Back2Basics en Rotterdam Sportsupport elkaar sinds begin deze maand gevonden.

Berend Rubingh, drijvende kracht achter Back2Basics, zegt zich ‘al 25 jaar’ bezig te houden met sportverenigingen en de kracht daarvan binnen de Nederlandse samenleving. “Ik heb een grote klus gedaan voor de KNVB, daar deden we onderzoek naar de betekenis van de verenigingen voor het voetbal. Nou, dan kom je er dus achter dat het nog veel belangrijker is dan je ooit had gedacht.”

Ondersteunen van verenigingen
De voetbalbond had in die tijd te maken met een reorganisatie, vertelt Rubingh, destijds werkzaam als interim-lid van het directieteam. “We keken naar de primaire processen en naar het ondersteunen van de verenigingen. De vraag was: wat doen we dan precies? Ik vroeg om een lijstje en dat bleek uiteindelijke een enorme lijst te zijn. Alleen was het niet duidelijk wat de verenigingen precies toepasten en hoe effectief het allemaal was.”

Onderzoek moest duidelijk maken hoe verenigingen functioneerden en hoe ze het beste konden worden ondersteund. In een vervolgonderzoek, vertelt Rubingh, werd met behulp van de universiteit Tilburg verhelderd welke patronen herkenbaar waren bij de goed draaiende verenigingen. “Dan blijkt bij goed draaiende clubs de informele organisatie, zoals sfeer en onderlinge bejegening, een belangrijke rol spelen. De organisatiecultuur speelt dus een belangrijke rol bij het goed functioneren en dat maakt het wel ingewikkelder om te weten hoe je ze het beste kunt ondersteunen.”

"Clubs moeten niet erg afhankelijk worden van hulp van buitenaf. Je wilt ze zo sterk maken dat ze op eigen benen kunnen staan"

Interventie van buitenaf
Wat werkt goed? Hoe kun je sterker worden? De oplossing, weet Rubingh, wordt vaak gezocht in een interventie van buitenaf. Dat kan goed werken, maar het hoeft ook weer niet per se te werken. “Het begeleiden is ook wel een complex proces en eigenlijk moeten clubs niet erg afhankelijk worden van die hulp van buitenaf. Je wilt ze zo sterk maken dat ze op eigen benen kunnen staan.”

Dat is een gedachte die duidelijk ook het Rotterdamse Sportsupport aanspreekt. Dat heeft aansluiting gevonden bij Back2Basics. “Het onderstreept dat Back2Basics als beweging werkt”, vindt Rubingh. “Zij kunnen – evenals NOC*NSF, KNVB, KNLTB en een aantal andere bonden – gebruikmaken van het B2B-netwerk en de expertise die wij al elders in het land hebben opgedaan. En wij kunnen omgekeerd ook weer gebruikmaken van de expertise van Rotterdam Sportsupport. Het is een wederkerige relatie. Dat is nou precies de bedoeling, dat we zo sterker worden en dat het als een olievlek uitbreidt. Wij geloven heel erg dat de ondersteuning van sportverenigingen lokaal maatwerk is. Dat zal zo blijven. Maar sommige problemen doen zich in bredere zin voor en daarbij is het makkelijk als je de handen ineen kunt slaan. Nederland is de een verenigingsland, dat is onze kracht. We weten al veel langer dat het geen zin heeft om op eilandjes te leven.” 

"We hebben goed uitgeruste procesbegeleiders, professionals die in te huren zijn en dus wel betaald moeten worden"

Kwaliteitszorgsysteem
Back2Basics maakt gebruik van onderzoek, van een kwaliteitszorgsysteem en van intervisie van verenigingsadviseurs. “Het netwerk, dat een onderdeel is van de beweging, bestaat anderhalf jaar en telt nu meer dan honderd mensen. We hebben goed uitgeruste procesbegeleiders, professionals die in te huren zijn en dus wel betaald moeten worden. Bonden en lokale sportservices hebben hiervoor vaak mogelijkheden binnen hun afdeling verenigingsondersteuning. Gelukkig zijn er aanvullend hierop regelingen en projecten die de kansen vergroten zoals bijvoorbeeld het programma Veilig Sport Klimaat vanuit het ministerie van VWS en 'Rabo versterkt' van de Rabobank." 

"De mensen in het netwerk krijgen een screening. Als ze aan het werk zijn is dat volkomen transparant en kunnen verenigingen het aangeven of ze het waarderen. Bovendien doen onze mensen actief aan intervisie en volgen ze training en opleiding om hun kennis actueel te houden. Er gaat niet zomaar iemand naar een vereniging. Dit is echt een vak, dat moet je leren en dat moet je beheersen.”

Voor meer informatie: www.back2basics.nl