05 jul

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

Amsterdam 5 juli – Els Annegarn, initiatiefneemster van loopgroep ‘Noorderpark in Beweging’ en beweegproject ‘Gewichtige Dames’, heeft zojuist in de Stadsschouwburg de Penning Sportraad Amsterdam 2018 in ontvangst mogen nemen.

Els richt zich met haar sportactiviteiten met name op Amsterdammers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, vanwege  problemen die gerelateerd zijn aan armoede, gezondheid en/of eenzaamheid. Deelname aan sportactiviteiten is voor hen geen vanzelfsprekendheid. Els begrijpt die problematiek vanuit haar professie als maatschappelijk werkster heel goed, maar ze kent ook de kracht van sport. Sport kan dat lichtpuntje zijn, die stap vooruit. Daarom gebruikt ze sport als middel, en met volle overtuiging en succes.

In de zomer van 2012 begon Els met haar loopgroep ‘Noorderpark in Beweging’, een hardloop-/wandelgroep in Amsterdam Noord. Later volgde nog het beweegproject Gewichtige Dames, specifiek voor dames met overgewicht. Ze werft deelnemers bij onder meer huisartsenposten en de voedselbank, belt mensen op en gaat thuis bij ze langs om ze te motiveren tot deelname. Inmiddels zijn er vele Amsterdammers structureel in beweging gekomen. Els weet voor haar deelnemers een sportomgeving te creëren waarin een ieder zich veilig en geaccepteerd voelt. Ze is de drijvende kracht achter de groepen, de verbinder, en is als individu van grote betekenis in de levens van vele Amsterdammers. Dankzij haar inspanningen zijn vriendschappen ontstaan, sportieve prestaties geleverd, is gezondheidswinst geboekt, structuur gevonden en hebben Amsterdammers zichzelf (weer) weten op te richten om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Ageeth Telleman (vz Sportraad Amsterdam), Els Annegran (ontvangt Penning Sportraad Amsterdam 2018), Simone Kukenheim (wethouder Sport, Amsterdam)

De jury ziet daarin een uitstekend voorbeeld van hoe je als individu een ander en vervolgens een hele beweging op gang kunt brengen. Ze sluit niemand uit, gelooft in de kracht van sport, en staat voor een samenleving waarin we samen leven en voor elkaar zorgen. Voor Els lijkt dit wellicht simpel, maar het is allerminst eenvoudig. Ze  werkt zodoende op een indrukwekkende wijze mee aan een vitaler Amsterdam. Een Amsterdam waarin iedereen deelneemt en er toe doet en dat, acht de jury, is een bijzonder lovenswaardig streven. Op grond hiervan en vele andere niet genoemde verdiensten ontving Els Annegarn uit handen van de voorzitter van de Sportraad Amsterdam, Ageeth Telleman,  met veel waardering voor de inzet en de getoonde maatschappelijke betrokkenheid de Penning Sportraad Amsterdam 2018.

 

De Penning Sportraad Amsterdam werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt en is bestemd voor een persoon of instelling die met durf, visie, ambitie en inzet een grote bijdrage heeft geleverd aan de sport in Amsterdam. De afgelopen periode ontving de Sportraad Amsterdam ruim dertig inzendingen uit alle delen van Amsterdam. Hieruit zijn door de jury vervolgens vijf personen  genomineerd. Naast Els Annegarn (loopgroep ‘Noorderpark in Beweging’) waren dat in willekeurige volgorde: Henk P. Blok (vrijwilliger Zuidoost United en Amstelland United), Jesper Jobse (3×3 Basketball en 3×3 Unites), Marianne Boer (kanovereniging Zeeburg en Kano op Ijburg) en Erik de Wit (Padel Play Club Amsterdam).

Ten overstaan van circa 200 aanwezigen sprak voorzitter Ageeth Telleman namens de Sportraad Amsterdam haar waardering uit voor al deze initiatieven alsmede de hoop dat zij als voorbeeld en inspiratiebron dienen voor de vele duizenden Amsterdammers die zich dag in, dag uit inzetten voor de sport in onze stad.

 

 

Penning Sportraad Amsterdam

De Penning Sportraad Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan een Amsterdammer die met durf, visie, ambitie en inzet een grote bijdrage heeft geleverd aan de sport in Amsterdam. Het gaat bij deze uitreiking dus niet om de sporter, maar om een bestuurder, professional, vrijwilliger, vereniging of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport en het sportbeleid binnen Amsterdam. De Penning zal  dit jaar op donderdag 5 juli in de Stadsschouwburg van Amsterdam weer worden toegekend door een deskundige jury, bestaande uit leden van de Sportraad. De nominaties voor dit jaar zijn:

Marianne Boer
Marianne zet zich al bijna 20 jaar in om anderen te laten genieten van de kanosport. In 2000 richtte zij Kanovereniging Zeeburg op en in 2009 Kano op IJburg. Voor die verenigingen heeft ze jarenlang cursussen gegeven, tochten begeleid en andere kano-activiteiten georganiseerd, onder meer als één van de drijvende krachten in de stichting Peddelpraat. De kanoverenigingen zijn toegankelijk voor iedereen en bieden speciale programma’s aan om onder meer schoolklassen en gehandicapte sporters kennis te laten maken met deze sport.

Els Annegarn
In de zomer van 2012 nam Els het initiatief om te starten met de loopgroep ‘Noorderpark in Beweging’. Als maatschappelijk werkster herkende zij dat sport een effectief middel is om patronen te doorbreken. Met haar persoonlijke betrokkenheid en aanstekelijke enthousiasme richt zij zich met succes op de moeilijkst bereikbare doelgroepen. Meer dan honderd mensen zijn dankzij haar structureel in beweging gekomen. Een aantal is zelfs opgeleid tot assistent-begeleider. Els heeft met haar loopgroepen het leven van haar deelnemers een positieve wending gegeven.

HenkP. Blok
Henk is al vele tientallen jaren de onzichtbare motor achter tal van sport gerelateerde activiteiten in Zuidoost. Zo is hij al 24 jaar één van de organisatoren van het schoolvoetbaltoernooi in Zuidoost, was hij jarenlang de drijvende kracht achter de sportadviesraad Zuidoost en Fc Amstelland United, is hij bestuurder bij de stichting Toekomst en Talent en sinds kort penningmeester bij voetbalclub Zuidoost United. Henk zette zich al die jaren in om sportaanbieders met elkaar, maar ook met andere sectoren zoals onderwijs en zorg te verbinden.

Jesper Jobse
Jesper Jobse stond als liefhebber en ambassadeur aan de wieg van de ontwikkeling van het 3×3 basketbal in Nederland. Hij bracht zijn sport zowel in de top als de breedte naar een hoger niveau. Jesper inspireert en motiveert jonge sportliefhebbers en bindt bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Gezamenlijk ontwikkelen ze sportprogramma’s, organiseren ze wedstrijden, maar leggen ook nieuwe ‘eigen’ 3×3 veldjes, bijvoorbeeld in het Bijlmerpark. Als medeoprichter van 3×3 Unites gebruikt Jesper zijn sport om jongeren te helpen meer positieve regie over hun leven te krijgen.

Erik de Wit
Erik stak als fervent liefhebber van de padelsport zijn nek uit om het eerste padelpark in Amsterdam te realiseren. Overtuigd van de potentie van deze – in Nederland – nieuwe racketsport bleef hij tegen de stroom in zijn droom nastreven met drie banen op het Olympiaplein als resultaat. Als manager en -beheerder is Erik iedere dag aanwezig op zijn sportpark, waar inmiddels meer dan 5000 sporters op pay-and-play basis gebruik van maken. Ondertussen is hij bezig om op een tweetal andere locaties in Amsterdam nieuwe padelparken te ontwikkelen.

In 2017 werd de Penning op donderdag 1 juni in de Stadschouwburg uitgereikt aan tennisvereniging Smashing Pink. De Sportraad wil met de uitreiking van de Penning jaarlijks zijn waardering uitspreken over de bijzondere en zeer belangrijke prestaties die buiten de lijnen geleverd worden ten behoeve van de sport en sportbeoefening in Amsterdam. Vaak wordt nog over het sociaal-maatschappelijk belang van deze prestaties heen gekeken of worden ze overschaduwd door de sportieve successen. Met deze onderscheiding hopen wij Amsterdam en zijn bewoners te motiveren en te inspireren om zich op dit terrein blijvend in te zetten.

De Penning is uitgereikt aan onder meer Tennisvereniging Smashing Pink (2017), Loek Loevendie (Amsterdam Pirates, 2016), Vereniging Flevoparkbad (2015), Jolanda Hogewind (Calvijn met Junior College, 2014), Machiel van der Woude (voorzitter van AFC, 2013), Pedja Djurdjevic (trainer van Kimekai Gym, 2012), Hockeyclub Athena (2011) en Carolien Gehrels (2010).