05 mei

 • By Redactie Toekomst en Talent
 • In Overig
 • Commentaar Off
 

De Nieuwsbrief Sportaanbieders richt zich op u als sportaanbieder, buurtsportorganisatie, sportvereniging en (semi)commerciële sportorganisatie. U zorgt ervoor dat Amsterdammers in beweging komen en blijven. De gemeente Amsterdam ondersteunt u daarbij graag.

 
 
 

Inhoud

 1. Terugkoppeling Sportaanbieders Seminar 2018
 2. Privacy bijeenkomsten + Nieuwsbericht
 3. Gemeente Amsterdam wint prijs ‘rookvrije generatie’
 4. Gouden plak voor ATC IJburg
 5. JongGras Advies ondersteunt sportaanbieders
 6. (gratis) Bijeenkomsten en cursussen
 
 
 

1. Terugkoppeling sportaanbieders Seminar 2018

Op zaterdag 10 maart organiseerde de gemeente Amsterdam het eerste Amsterdamse Sportaanbieders Seminar in de Sporthallen Zuid. Het doel van het seminar was om kennis te delen, te netwerken en om elkaar te inspireren voor een toekomst met (nog) sterkere en vitalere sportaanbieders. Na afloop konden de deelnemers genieten van de schaatswedstrijden bij het WK allround in het Olympisch Stadion.

Bekijk hier de impressiefilm gemaakt door de Topscore redactie.

Het seminar was een groot  succes, bleek uit de evaluatie en het aantal deelnemers. Er waren ca. 100 vertegenwoordigers van diverse  sportaanbieders.  We hebben de deelnemers gevraagd een korte evaluatie in te vullen, zodat een volgende editie (nog) beter aan de wensen van de deelnemers voldoet. Het seminar werd op een aantal aspecten getoetst : inhoud; organisatie en communicatie. Hieronder een aantal cijfers:

 • Inhoud: 7,8. Citaten van deelnemers: “De workshops waren informatief en inspirerend, maar bleven af en toe wel steken bij alleen algemeenheden”. “De opening met het theater was humoristisch en sprekend voor onze situatie”.” Bij het afsluitende onderdeel ‘Open Space’ was meer interactie gewenst”.
 • Organisatie: 8,5. De combinatie met het WK schaatsen werd zeer gewaardeerd. Citaat van een deelnemer: “De ontvangst was prima met lekkere broodjes. Echter was tussen de workshops door behoefte aan een kleine pauze”.
 • Communicatie: 7,7. De aankondiging was goed, maar de bevestiging kwam veelal (te) laat. Ook was er behoefte aan iets meer duidelijkheid over de inhoud van de workshops.

-

Tot slot gaf 87% aan een volgend seminar aan te bevelen bij collegabestuurders en sportaanbieders.

Met een aantal thema’s gaan we samen met een verschillende sportaanbieders aan de slag. Zo zijn er twee bijeenkomsten over de nieuwe privacywet in mei en juni gepland (die allebei al vol zijn), zijn er een aantal sportaanbieders die met de gezonde sportkantine aan de slag willen gaan en beginnen we met het traject modern besturen voor  jonge (potentiële) bestuurders.

Wilt u ook meedoen in een van de trajecten dan kunt u contact opnemen met Philipp van Benthem, via p.van.benthem@amsterdam.nl.

Tot snel bij een volgend seminar of bij een van de vervolgtrajecten!

 
 
 

2. Privacy bijeenkomsten + Nieuwsbericht

Op 25 mei 2018 wordt de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. In deze nieuwe privacywet staat dat organisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom ze dat doen en hoe lang. Ook Amsterdamse sportaanbieders moeten klaar zijn voor deze wet.

Samen met Team Sportservice Noord-Holland organiseert de gemeente daarom een cursus om de verenigingen ‘AVG-proof’ te maken. We maken daarbij gebruik van een door de Stichting AVG Verenigingen ontwikkelde online tool en laten u door een expert begeleiden. Voor Amsterdamse sportaanbieders zijn er geen kosten verbonden aan het volgen van deze cursus.

Er is gebleken dat de clubs erg veel belangstelling hebben voor de cursus, want inmiddels zit hij al helemaal vol.

 
 
 

3. Gemeente Amsterdam wint prijs ‘rookvrije generatie’

De gemeente Amsterdam heeft de Rookvrije Generatie Award 2018 gewonnen. Wethouder Eric van der Burg nam 19 maart de prijs namens Amsterdam in ontvangst. Iedereen die gestemd heeft, hartelijk dank!

In 2018 gaan we onder meer verder met het rookvrij maken van de sport. Zo worden de ligweides bij zwembaden rookvrij, net als grote sportevenementen. Bij de Coolste Baan van Nederland, de schaatsbaan in het Olympisch Stadion was roken al niet toegestaan naast de baan of bij de ingang.

Ook gaan we ervoor zorgen dat Amsterdamse  kinderen rookvrij kunnen spelen. We hebben de ambitie om alle attracties, populaire bezienswaardigheden, speeltuinen en kinderboerderijen rookvrij te maken.

Wilt u ook een rookvrije sportaanbieder zijn? Neem voor meer informatie contact op met Joost Hartman, via j.hartman@amsterdam.nl.

 
 
 

4. Gouden plak voor ATC IJburg

Wist u dat..

..tennisclub IJburg de eerste tennisvereniging van Nederland én de eerste sportvereniging in Amsterdam is met een Gouden sportkantine? Op zaterdag 17 maart mocht de club het Gouden Sportkantine-certificaat in ontvangst nemen uit handen van Team:Fit. “Het pad naar goud verliep eigenlijk heel soepel”, vertelt clubmanager Jennifer Vermaas.

Het officiële persbericht leest u op de website Team Fit.

 
 
 

5. JongGras Advies ondersteunt sportaanbieders

JongGras is na vorig seizoen ook dit seizoen weer op volle toeren aan het draaien. Twaalf sportaanbieders hebben dit seizoen al advies mogen ontvangen van de studenten van JongGras. Voornaamste onderwerpen zijn: ledentevredenheidsonderzoeken, communicatie, sponsorwerving, ledenwerving en vrijwilligerswerving. Nog voor de zomer zullen er uiteindelijk 20 sportaanbieders een advies ontvangen.

JongGras Advies is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de Academie van de Stad. Benieuwd naar de ontwikkelingen rondom JongGras? Voor meer informatie gaat u naar de website van de Academie van de stad.

 
 
 

6. Bijeenkomsten en cursussen

Cursus nieuwe Privacywet (gratis) (VOL)

Datum: maandag 14 mei en 18 juni
Tijd: 17.00–19.00 uur of 19.30–21.30 uur
Locatie: Sporthallen Zuid
Doelgroep: Bestuurders en communicatiecommissie van Sportaanbieders

> Meer informatie

Workshop Omgangsregels (gratis)

Datum:  maandag 28 mei
Tijd: inloop vanaf 19.00, workshop van 19.30-22.30
Locatie: Sporthallen Zuid (zaal Amsterdam)
Doelgroep: Bestuurders en vrijwilligers van sportaanbieders (min. 2 personen)

Inschrijven: per mail via c.koenen@amsterdam.nl

> Meer informatie

Vertrouwenscontactpersoon (VCP) opleiding (gratis)

Datum: zaterdag 17 of 24 november 2018
Tijd: gehele dag
Locatie: nnb
Doelgroep: Vertrouwenscontactpersonen van Sportaanbieders
Inschrijven: per mail via c.koenen@amsterdam.nl

> Meer informatie

Externe bijeenkomsten: Nationale Sport Expo

Datum: dinsdag 15 en woensdag 16 mei
Tijd: gehele dag
Locatie: Johan Cruijff Arena
Doelgroep: Sportend Nederland

> Meer informatie en inschrijven

Kijk voor nog meer cursusaanbod ook op www.academievoorsportkader.nl.