04 sep

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

Op 22 augustus 2017 heeft minister Schippers het advies voor de nieuwe beweegrichtlijnen ontvangen van de Gezondheidsraad. Wat zijn de feiten en hoe pas je deze toe in de praktijk? Kenniscentrum Sport zet het voor je op een rij.

Hoe beweegt Nederland? Gezondheidsraad adviseert minister over nieuwe beweegrichtlijnen

Bewegen is goed; meer bewegen is beter. Dat is de kern van de nieuwe beweegrichtlijn voor Nederland. De Gezondheidsraad heeft op 22 augustus 2017 aan demissionair minister Edith Schippers van VWS advies uitgebracht om de oude beweegnormen te vervangen. In de nieuwe beweegrichtlijnen is 150 minuten beweging per week het uitgangspunt.    

Lees meer

Het advies beweegrichtlijnen – de originele tekst

Dit is de samenvatting van het advies beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Een onderscheid wordt gemaakt tussen jeugd (tot 18 jaar) en volwassenen. Voor ouderen geldt een extra aanbeveling. En voor wie wil; de link verwijst ook naar het complete rapport.

44% van alle Nederlanders van 4 jaar en ouder beweegt voldoende

Uit eerste cijfers van het RIVM blijkt dat 44% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder in 2016 voldeed aan de mogelijke nieuwe beweegrichtlijnen. Doordat de definitie van de richtlijnen is aangepast, is een directe vergelijking van dit cijfer met de huidige normen niet mogelijk. Een uitsplitsing naar leeftijdsgroepen en geslacht staan in de RIVM publicatie: Hoeveel mensen voldoen aan de door de Gezondheidsraad geadviseerde Beweegrichtlijnen 2017

Lees meer

Van beweegnorm naar beweegrichtlijnen: wat verandert er?

De drie normen voor gezond bewegen die we sinds 1998 kennen (de beweegnorm, de fitnorm, en de combinorm) waren toe aan een update. De nieuwe beweegrichtlijnen die op 22 augustus 2017 bekend zijn gemaakt, verwerken alle nieuwe wetenschappelijke inzichten van de afgelopen bijna 20 jaar. Wat zijn de verschillen?

Lees meer

In de media

Het bericht is op 22 augustus door zowel de landelijke, regionale als lokale media regelmatig overgenomen. NOS belichtte van ‘s morgens vroeg in het Radio 1 Journaal tot aan het achtuurjournaal, vanaf diverse kanten het advies. Ook Eva Jinek, het Jeugdjournaal, RTL, alle landelijke kranten, Margriet, Libelle en bijvoorbeeld websites over zorg en welzijn besteedden aandacht aan het onderwerp. 

Bot- en spierversterkende oefeningen

Nieuw in de beweegrichtlijnen is het advies- voor zowel kinderen als volwassenen- om spier- en botversterkende oefeningen te doen. Hiervoor hoef je niet perse in je sportkleding naar de fitness. Wat kan je ook thuis doen? 
Bekijk hier 24 korte filmpjes met verschillende oefeningen voor het verbeteren van de conditie en versterken van de spieren. Hier is veel belangstelling voor: het eerste filmpje in de reeks bijvoorbeeld, is ruim 50.000 keer bekeken. 

Lees meer

Zo krijg je je werknemers wat vaker uit hun bureaustoel

Het advies over de nieuwe Beweegrichtlijn werd 22 augustus gepresenteerd door de Gezondheidsraad. Naar aanleiding hiervan stelde NU.nl aan Dirk Schaars, adviseur bij Kenniscentrum Sport, vragen over manieren om werknemers wat vaker uit hun bureaustoel te krijgen.

Lees meer

Sporten en bewegen in het onderwijs

Ook scholen voor het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs kunnen zich profileren als ‘gezonde school’ om -onder meer- te stimuleren dat jongeren voldoende beweging krijgen. Bent u op zoek naar sport- en beweegaanbod om in het onderwijs in te zetten? Hier vindt u aanpakken op het gebied van sport en bewegen. Ze kunnen lokaal worden uitgevoerd, brengen de jongeren in beweging en zijn, niet onbelangrijk, erkend.

Hoeveel moet je als 65-plusser bewegen om gezond te blijven?

Iedereen wil gezond oud worden en fit blijven. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voldoende bewegen levert daaraan een positieve bijdrage! 150 minuten bewegen is het advies, dat ook moet bestaan uit bot- en spierversterkende oefeningen. Voor ouderen wordt tevens geadviseerd om oefeningen te doen voor de balans, om bijvoorbeeld te voorkomen dat zij ongelukkig ten val komen.

Lees meer

Vraag het ons

Heeft u een vraag aan ons over het in de praktijk brengen van de beweegrichtlijnen? Vul het contactformulier in om contact met ons op te nemen. Wij zullen zo spoedig mogelijk antwoorden op uw bericht.