17 apr

  • By Redactie Toekomst en Talent
  • In Overig
  • Commentaar Off

Op woensdagavond 12 april hebben de eerste dertig Amsterdamse voetbalclubs het vernieuwde convenant ‘Samenwerken aan Sportiviteit en Respect’ ondertekend. Met dit convenant zetten de voetbalclubs, de KNVB en de gemeente Amsterdam zich in om sportiviteit en respect te stimuleren.

In 2011 werd het convenant voor het eerst ondertekend door alle Amsterdamse veldvoetbalverenigingen. Dit keer ondertekenden niet alleen de veldverenigingen, maar ook alle zaalvoetbalverenigingen het vernieuwde convenant. Als eerste zaalvoetbalclub, de regerend Nederlands kampioen LEBO. Binnenkort worden de overige zaal- en veldvoetbalverenigingen uitgenodigd om het convenant te ondertekenen. In totaal ondertekenen ongeveer 83 clubs het convenant. Uit Zuidoost heeft Zuidoost United getekend.

Met plezier sporten

Het Amsterdamse voetbalconvenant sluit aan bij het overheidsprogramma 'Naar een veiliger sportklimaat', dat als doel heeft dat iedereen met plezier kan sporten zonder last te hebben van intimidatie of geweld. Sinds de vorige ondertekening in 2011 zijn er veel acties uitgevoerd. Invoeren spelregelbewijs bij B-junioren, themabijeenkomsten, delen van best practices, één-op- één gesprekken met verenigingen etc. Daarbij geeft de KNVB aan dat het aantal excessen in de afgelopen jaren is afgenomen.

Amsterdam was één van de eerste gemeenten met een convenant over Sportiviteit en Respect. Inmiddels zijn, alleen al in district West I van de KNVB, soortgelijke convenanten gesloten in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Hoorn en Utrecht.