20 mrt

 • By Redactie Toekomst en Talent
 • In Overig
 • Commentaar Off

 

Beste coaches en zwemmers

De afgelopen weken is er door de zwemmers hard getraind.  De enorme opkomst (soms wel 80 kinderen) heeft ons positief verrast. Het is leuk om te merken dat veel kinderen het leuk vinden om te zwemmen en hun krachten willen meten met anderen en dat er in Zuidoost zoveel scholen en sportdocenten zijn die dit stimuleren. Aanstaande donderdag is de laatste training. We willen hierin in ieder geval nog even oefenen met start en estafette, zodat de kinderen zondag 26 maart zelfverzekerd aan de start staan. We zullen de kinderen daarom de laatste training indelen per school, niet per leeftijdsklasse. Ook de wedstrijdzwemmers zijn welkom.

Het schoolzwemkampioenschap wordt zondag 26 maart gehouden in het Bijlmersportcentrum, waar we ook hebben getraind. De wedstrijd begint om 13:00 maar we verzoeken iedereen op tijd aanwezig te zijn. Coaches kunnen zich tussen 12:15 en 12:30 melden bij het tafeltje in de hal van het zwembad. Daar zullen zij een programma krijgen en is ook de mogelijkheid afmeldingen of laatste wijzigingen door te geven. (liever niet, maar stel dat iemand ziek wordt).  Zeg tegen de deelnemers dat ze zich op tijd melden, zodat u kunt controleren of iedereen aanwezig is.  Om 12:30 is er een korte instructie en daarna mogen de kinderen zich omkleden. Om 13:00 is het wedstrijdbad van ons en beginnen we met het Schoolzwemkampioenschap Amsterdam Zuidoost 2017.

We willen de wedstrijd openen met een opmars. Daarvoor worden alle scholen, in alfabetische volgorde, opgeroepen om achter elkaar het zwembad te betreden. Dus Achtsprong, Bijlmerhorst, Crecendo, Nellestein, Polsstok, Rozemarn, Wereldwijs. Dit geeft ons kans om de scholen voor te stellen en de ouders en andere belangstellenden om hun favoriete team aan te moedigen. We verzamelen hiervoor bij de douches. Alle kinderen, ook die niet in een team zitten lopen samen met de coach een rondje door het zwembad en komen uiteindelijk terecht op de plek die voor ze gereserveerd is. Dit zullen we duidelijk aangeven. Het is extra leuk als scholen in een tenue of met spandoek binnenkomen. We hopen natuurlijk ook op veel publiek!

Om iedere school zo origineel mogelijk aan te kondigen willen we graag wat informatie.  Leuke wetenswaardigheden over de school.  Misschien is uw school wel kampioen geworden bij het schoolvoetbaltoernooi, of heeft u de minister van Onderwijs op bezoek gehad? Hoeveel nationaliteiten telt de school, zat er een ooit een beroemde sporter of zanger op? Dat soort dingen kunnen we dan omroepen tijdens de parade. Wij  vragen dan ook van u om ons een paar regels te mailen met daarin wat leuke wetenswaardigheden over de school.

Na de opmars mogen de kinderen inzwemmen en vanaf 13:30 starten de eerste wedstrijden. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen nog even de volgende aanwijzingen:

 • Zorg ervoor dat iedereen op tijd in het zwembad is
 • Deelnemers en coaches in het zwembadgedeelte, alle anderen op de tribune
 • Inzwemmen in 2 groepen, anders wordt het te druk
 • Laat de kinderen niet te veel inzwemmen, dan zijn ze al moe voor het begint
 • Stilte voor de start
 • Zorg dat kinderen op tijd bij het startblok zijn. Wanneer er nog 2 series te gaan zijn mogen ze daar al wachten.
 • In de estafette zwemt ieder kind 1 baantje
 • Alleen bovenbouwers zwemmen 2 baantjes
 • Samen uit, samen thuis. Dus iedereen blijft in het zwembad en gaat niet naar de tribune
 • Zorg dat alle kinderen iets te eten en te drinken bij zich hebben. Wij komen langs met een gezonde snack maar dat is niet voldoende voor de hele middag. In het kader van Amsterdam Gezond Gewicht krijgen alle deelnemers een bidon, die ze kunnen vullen met water uit de kraan.
 • Laat de banken ook weer schoon achter, dus geen snoeppapiertjes, chipszakken of appelklokhuizen.

De wedstrijd zit als volgt in elkaar.

12:15 Coaches melden zich en krijgen programma

12:30 Welkom en korte instructie in de hal van het zwembad

12:45 Omkleden

13:00 Opmars in de zwemzaal

13:10 -13:20 Inzwemmen Achtsprong (baan 1),  Crescendo (2) Polsstok(3 en 4) Wereldwijs (5 en 6)

13:20 – 13:30 Inzwemmen Nellestein (baan 1 en 2 ), Polstok (3 en 4)  Rozemarn ( 5 en 6)

13:30 Start wedstrijd met estafette schoolteams

50 meter rugslag bovenbouw

25 meter rugslag onderbouw

50 meter vrije slag bovenbouw

25 meter vrije slag middenbouw

25 meter vrije slag middenbouw

Ludieke estafette (schoolteams)

16:00 einde wedstrijd

16:15- 16:30  prijsuitreiking in de kantine (we streven naar zo snel mogelijk maar soms duurt het iets langer om de einduitslag te berekenen.)

Voor alle deelnemers is er een kleine verrassing. Deze wordt uitgereikt aan de coaches zodat die ze kunnen uitdelen, ook aan de individuele zwemmers.

Handig om te weten is dat de kinderen in series zwemmen. Het kan dus best zijn dat jij als eerste aantikt (dus hebt gewonnen) maar uiteindelijk geen prijs hebt omdat in de serie na jou alle kinderen sneller waren. Omgekeerd kan een kind ook als 3e aantikken maar toch winnen omdat die 2 snellere kinderen van het andere geslacht waren. In de wedstrijd zwemmen jongens en meisjes door elkaar en bij het berekenen van de teamprestatie wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Maar bij de individuele prijsuitreiking worden de kinderen wel onderverdeeld in jongens en meisjes.  Voor elke categorie (onderbouw, middenbouw, bovenbouw) zijn dus 6 prijzen (jongens 1,2,3 en meisjes 1,2,3).  Nieuw is dat we dit jaar ook aanmoedigingsprijzen hebben.

De schoolteams zwemmen in ieder geval de estafette. We zullen proberen om ook de niet-reglementaire teams een plekje te geven en als er nog plek is een team van individuele zwemmers.

De ludieke estafette gaat dit jaar als volgt: kind 1 zwemt naar de overkant. Pikt daar kind 2 op samen met een zogenaamde slurf. Samen zwemmen zij met de slurf terug. Daar geven ze de slurf over naar kind 3. Die springt met slurf in het water en zwemt naar de overkant. Daar komt kind 4 erbij en samen met de slurf zwemmen ze weer terug naar de start. Daar geven ze de slurf aan kind 5, dat met de slurf naar de overkant zwemt. Daar staat kind 6 te wachten.  Kind 5 en 6 gaan samen met slurf terug. Het team dat als 1e slurf op de kant heeft heeft gewonnen.